Marjan

Prak šuma Marjan - pluća grada Splita

Marjan

Marjan, brdo koje nadvisuje Split, s najvišim vrhom od 178 metara, oduvijek je najupečatljiviji dio slike Splita. Rijetko je moguće doživjeti takav sklad prirode i urbanizma; s jedne strane gusto naseljeni grad u punom svom sjaju, a s druge poluotok gotovo netaknute prirode. Sveto brdo, kako ga često nazivaju, skriva mnoge spomenike sakralne, ali  i profane arhitekture, sljubljene s ovom zelenom oazom na takav način da i svakodnevnom prolazniku bar na trenutak stvore osjećaj divljenja i strahopoštovanja.
 

Sama činjenica da se na Marjan penjemo direktno s predivne i nadaleko poznate splitske rive, otvara mogućnost posjetiteljima s bilo kojeg kraja svijeta, da dožive osjećaj ljepote ove park-šume, svježeg zraka, ali i zapanjujućeg pogleda na Split i otoke, i to s nekoliko jedinstvenih vidikovaca. Šetačima svih uzrasta pruža mir i spokojstvo, rekreaciju i zabavu, uz prirodne i trim- staze.
 

Marjan je dio nezamjenjivih razglednica ovoga grada i mjesto s kojeg možete doživjeti Split u svom njegovom sjaju, te stvoriti i zabilježiti potpuno atipične uspomene iz jednog gusto naseljenog i turistički napučenog grada.


 

CENTAR ZA POSJETITELJE JAVNE USTANOVE ZA UPRAVLJANJE PARK-ŠUMOM MARJAN

U petak, 30. travnja 2021. otvoren je Centar za posjetitelje Park-šume Marjan.

Centar za posjetitelje Park-šumu Marjan čini bližom posjetiteljima, informacije o park-šumi lakše dostupnima, a ekološke i kulturno-edukativne programe bolje predstavljenima široj javnosti.

Centar će djelovati u prezentaciji Marjana kao dvostruko zaštićenog područja te promovirati zaštitu njegove kulturne i prirodne baštine, kako među stanovnicima Splita, tako i među njegovim posjetiteljima. 

Adresa Centra za posjetitelje je Trumbićeva obala 18, 21000 Split.

Radno vrijeme Centra za posjetitelje je ponedjeljak - petak 07:30 - 15:30.

 

Više informacija potražite na službenim web stranicama!

 

 

VIRTUALNI AUDIO VODIČ PARK-ŠUME MARJAN

Javna ustanova za upravljanje Park-šumom Marjan je u sklopu projekta "Marjan 2020 - brdo prošlosti, oaza budućnosti" realizirala audio vodič za sve posjetitelje.

 
Ovaj vodič može se preuzeti za korištenje unutar šume kao interaktivni vodič audio tipa – posebno naglašen za korištenje slijepim i slabovidnim osobama, koje će na taj način moći saznati i doživjeti mnogo više o bioraznolikosti, prirodnoj baštini i sadržajima Park-šume Marjan.
 
Audio vodič sadrži mapu sa označenim interesnim točkama (51 interesna točka) stazama te sve geolokacijske mogućnosti praćenja smjera i lokacije kretanja.
 

Vodiču možete pristupiti direktno na adresi audio.marjan-parksuma.hr.

 

 

Keep IT green - Marjan App

U petak 2. lipnja s početkom u 11:00 u multimedijalnoj dvorani Spinit inkubatora Turističko-ugostiteljska škola Split i Elektrotehnička škola Split predstavile su projekt Keep IT green.

 

Radi se o digitalnoj aplikaciji Marjan App koja je rezultat višemjesečnog angažmana 20 učenika ovih škola i njihovih mentora (Andrea Bilandžić; TUŠ Split i Marin Ivandić; ETŠ Split) u suradnji s partnerima: JU Park šuma Marjan, Turistička zajednica grada Splita i ICT županija- Digitalna Dalmacija, a u sklopu Javnog poziva Ministarstva turizma i sporta RH „Promocija i jačanje kompetencija strukovnih i umjetničkih zanimanja za turizam“ u 2022.

 

Ovaj je projekt izvrstan pokazatelj uspješne multi sektorske suradnje s ciljem poticanja učeničkih kompetencija, kreativnosti i poduzetničkih inicijativa za budućnost.

 

Aplikacija je namijenjena turistima i građanima grada Splita i otkriva bogatu povijest, prirodnu i kulturnu baštinu sportsko- rekreativne sadržaje i znanstvenu vrijednost Park šume Marjan.

Osnovni cilj Projekta bio je prikazati Sveto brdo Marjan kao pluća Grada i vrijednu riznicu prirodne i kulturne baštine iz perspektive zelene i digitalne tranzicije i održivog turizma, što se sugerira i samim nazivom Projekta i aplikacije- Keep IT green.

 

Aplikacija je dostupna u sklopu digitalnog totema koji će biti postavljen na Marjanskim vratima, ali i kao web i android verzija za korištenje putem mobilnih telefona.

 

Video: https://youtu.be/PsSjNV3VPrg

 

Podijelite:

Istaknuto