HRVATSKI ZVUKOPIS - SPLIT

HRVATSKI ZVUKOPIS - SPLIT

Audio mobilna aplikacija s kratkim pričama hrvatskih autora

 
Dok šetate po Marjanu, sjedite na Rivi, prolazite kroz Get ili čekate autobus, preuzmite besplatnu zvučnu aplikaciju “Hrvatski zvukopis” na svome pametnome telefonu i “hvatajte” urbane kratke priče suvremenih hrvatskih autora ili pak odlomke starije hrvatske književnosti.
 
Kao potraga za književnim Pokemonom ‘Hrvatski zvukopis‘ je mobilna aplikacija koja poziva publiku na zvučno i interaktivno putovanje, a projicira se kroz cijelu seriju poetičnih i delikatnih priča nasuprot banalne svakodnevnice.  Aplikacija se aktivira uz pomoć geolokalizacije na području grada Splita, bilo na autobusnim stajalištima, ili pak na povijesno značajnim javnim mjestima i gradskim parkovima. Sadržaj aplikacije su neobjavljene kratke priče suvremenih hrvatskih autora, dok se na pojedinim povijesno značajnim mjestima grada mogu poslušati i citati odlomci iz starije hrvatske književnosti inspirirani prostorom u kojem se nalaze ili urbanom temom iz onog vremena.
 
Sav sadržaj aplikacije zvučno je obrađen s glumačkim glasovima i smješten u dizajniranu audio-kulisu inspiriranu temom svake pojedine priče.  Korisnici ove aplikacije moći će šetnjom gradom, u svom vlastitom ritmu otkrivati i slušati kratke priče urbanih tema te na takav način opušteno i nakratko zakoračati u paralelnu realnost nekih tuđih života koji putuju praznim prostorima. Dovoljno je preuzeti aplikaciju na Google Play Store i App Store i uključiti geolokalizaciju, a priče će stizati na vaš telefonom dok šetate gradom.
 
Aplikacija “Hrvatski zvukopis” sadrži 73 kratke priče. Dio njih ima poveznicu sa Splitom i njegovim lokalnim stanovništvom, a uvršteni su i odlomci klasičnih hrvatskih djela urbanih tema koji također imaju poveznicu s gradom Splitom. Tako da šetnjom gradom možete poslušati priče i odlomke Marine Vujčić, Nade Topić, Ante Zlatka Stolice, Tanje Mravak, Elvisa Bošnjaka, Marija Glavaša, Nebojše Lujanovića, Olje Runjić, Katje Grcić, Slobodanke Đuderije Renata Baretića, Luize Bouharaoua, Marije Jurić, Sonje Gašperov, Mani Gotovac, Miljenka Smoje, Ive Dellale, Marka Marulića, Anatolija Kudrjavceva, Luke Botića, Marina Bege, Bogdana Radice,  Marka Uvodića Splićanina Tonka Maroevića, Tonća Petrasova Marovića.
 
Hrvatski zvukopis u Splitu realizira se u 2021. koju je Vlada RH proglasila godinom čitanja kao realizacija mjere Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja koja pridonosi razvoju kulture čitanja.
 
Više o programu hrvatski zvukopis pročitajte na www.hrvatski-zvukopis.com.
 
Informativni letak o lokacijama i načinu korištenja aplikacije dostupan je OVDJE.
 
Hrvatski zvukopis je autorski projekt umjetničke organizacije YELO koji je nastaok u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, Turističkom zajednicom grada Splita, Ministarstvom kulture i medija Republike Hrvatske, Hrvatskim Telekomom, Gradom Splitom i Splitsko-dalmatinskom županijom.
 
Linkovi za preuzimanje aplikacije:
 
 
Podijelite:

Istaknuto