IZLOŽBA: SHE WOKE UP AND WANTED MORE

IZLOŽBA: SHE WOKE UP AND WANTED MORE

 

Lokacija: Salon Galić (Marmontova 3, 21000 Split)

 

Otvorenje: Četvrtak, 26. siječnja 2023. u 19:00 sati

 

Trajanje: 26. siječnja - 13. veljače 2023.

 

U osnovi teorije o jeziku filozofa Ludwiga Wittgensteina stoji ideja da se riječima uvijek nešto predočuje. Otuda analogija jezika i slike. U svom Tractatusu, putem pojma logičke slike, autor zbližava navedene sustave značenja po konceptualnoj srodnosti. Postavlja temelje modernoga shvaćanja jezika kao logičke slike svijeta, misaone strukture koja ovisi o subjektu koji se tim jezikom koristi. Tezu o jeziku kao subjektivnoj kategoriji može se prepoznati u seriji crteža novijeg datuma SHE WOKE UP AND WANTED MORE Mariete Vulić, u kojima autorica crta po sjećanju i prednost pred stvarnim daje mentalnim slikama dobro poznatih prostora i situacija.

 

Vizualni leksik Mariete Vulić sačinjavaju poznata predjela mikrolokacije, dnevne efemerije i naizgled suviše obični aspekti života u kojima prepoznaje kreativni potencijal. Inspirira je trivijalno, život jednostavnog tempa. Umjesto da svom radu prišije kakvu tragičnu crtu, nekakav zaokret ili zaplet, trudi se u priču smjestiti dane bez značajnijeg odjeka, na koje se zaboravlja uslijed protoka vremena. Traumatična iskustva u suvremenoj su umjetničkoj praksi autoreferencijalne estetike postala gotovo opće mjesto. Izloženi crteži ne mare za trendove, ne pokušavaju dobiti na otmjenosti, u njima nema velikih obećanja ni gesti. Marieta Vulić promatra svijet čvrsto uhvaćena u svom vlastitom ljudskom i umjetničkom slučaju. Motivirana je pronalaskom onoga što njenu svakodnevicu razlikuje od tuđih. Uz slikovni segment, na crtežima ravnopravno koegzistiraju zapisani vlastoručni naputci ili komentari preuzeti s uličnih plakata, iz svakodnevnih razgovora ili vlastitih monologa. U tim intimnim zabilješkama kriju se neizgovorene misli i osjećaji, koji nužno ne korespondiraju sa slikovnim segmentom, a nerijetko ih autorica razmješta iz jednog konteksta u drugi. Posežući za poznatim zgodama, progovara o svakidašnjim preokupacijama, željama i planovima proizašlim iz pozicije mlade žene tek upoznate s ozbiljnošću svijeta, u kojem pokušava pronaći sebe unutar više uloga. U svojim crtežima, Marieta Vulić polazi od mikrokozmosa, ali i njegova mjesta među drugim svjetovima, unutar veće cjeline makrokozmosa. Riječ je o individualizmu, koji ne rezultira izoliranošću, dapače osnažuje u prožimanju s drugima.

 

Kustosica izložbe je  Ana Čukušić.

 

Više informacija dostupno je na http://hulu-split.hr/izlozbe/marieta-vulic-she-woke-up-and-wanted-more/.

 

 

Location: Salon Galić Gallery (Marmontova 3, 21000 Split)

 

Opening: Thursday, January 26, 2023, at 7:00 p.m.


Duration: January 26 - February 13, 2023

 

The exhibition "She woke up and wanted more" by the young academic painter Marieta Vulić. The exhibition, organized by HULU Split, opens in Salon Galić Gallery on Thursday, January 26, 2023, at 7:00 p.m. and can be viewed until February 13, 2023. With this exhibition, the Croatian Association of Visual Artists Split also opens this year's exhibition program.

 

The curator of the exhibition is Ana Čukušić.

Podijelite:

Istaknuto