26. MEĐUNARODNI ZBORSKI FESTIVAL CRO PATRIA

26. MEĐUNARODNI ZBORSKI FESTIVAL CRO PATRIA

 

Vrijeme: 19. studenog – 11. prosinca 2022.

 

CRO PATRIA je jedinstveni festival koji promovira zborsko pjevanje i suvremeno zborsko stvaralaštvo te je prepoznatljivo mjesto susreta kvalitetnih vokalnih ansambala u interpretaciji zborskih djela suvremenih skladateljskih rukopisa.

 

Ovogodišnje, 26. izdanje festivala će se održati od 19. studenog do 11. prosinca 2022.

 

Festival započinje 19.11.2022. u 20h svečanom izvedbom Poljičke mise Borisa Papandopula u izvedbi Camerate vocale Split pod ravnanjem dr. sc. Sare Dodig Baučić, uz pratnju mr. art. Borne Barišić na orguljama. Izvedba će se održati u Katedrali sv. Duje u 20h. Poljička misa je interesantan spoj skladateljeve neoklasične tendencije i tradicionalne hrvatske melodike. Tekst mise je na starohrvatskom šćavetu, a kao inspiraciju u melodiji, skladatelj nije crpio isključivo primorski folklor, nego se nadahnjivao i s dalmatinskom zagorom. Ovim koncertom će se ujedno, u suradnji sa splitskom katedralom, obilježiti i Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

 

Nadalje, 22.11.2022. u 20h, povodom obilježavanja 40. godišnjice smrti Jakova Gotovca u suradnji s Hrvatskim domom Split, održat će se Večer u spomen na Jakova Gotovca. Tom će prigodom pjesnik, esejist, književni i glazbeni kritičar Siniša Vuković održati prikladno predavanje uz glazbeni program.

 

U subotu, 3.12.2022. održat će se i dvije radionice za zborovođe. Radionice će biti održane u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje. Prvu radionicu "Vokalna higijena u zborskom pjevanju" vodit će sopranistica Branka Pleština Stanić dok će se prof. Ivana Šutić baviti Izazovima u radu s dječjim zborom.

 

Od 9.12. do 11.12.2022. odvijat će se razna glazbena događanja po sakralnim i muzejskim prostorima grada Splita. Gostujući će zborovi pružiti publici kako razne koncertne aktivnosti tako i svečane pjevane mise.

 

10.12.2022. u Hrvatskom domu Split u 20h održat će se Večer novih skladbi te i dodjela nagrada i priznanja za najuspješnije skladbe ovogodišnjeg izdanja festivala.

 

Više informacija - http://gmsplit.hr/novosti/26-medjunarodni-zborski-festival-cro-patria-2022.

Podijelite:

Istaknuto