FESTIVAL ZNANOSTI

FESTIVAL ZNANOSTI

 

Sveučilište u Splitu i ove godine organizira Festival znanosti, a održat će se u periodu od 2. do 7. svibnja. I ovogodišnji splitski Festival već se može pohvaliti impozantnim brojkama: tijekom šest dana trajanja, na različitim lokacijama kako u gradu Splitu, od Kampusa preko Peristila do Meja, ali i u Sinju, Trilju, Muću, Ogorju, Imotskom, Kaštelima, Mosoru, Omišu pa i u Zadru… odvijat će se gotovo 200 različitih aktivnosti koje uključuju predavanja, radionice, prezentacije, izložbe, pokuse, tribine, okrugle stolove i još mnogo toga.

 
Kao i uvijek, sve aktivnosti Festivala znanosti su za građane besplatne.
 
Ovogodišnja tema Festivala je „Život“, a uz angažman sastavnica Sveučilišta u Splitu u program su se uključili i muzeji, instituti, osnovne i srednje škole kao i brojne udruge nudeći zaista raznovrstan program tijekom Festivala.
 
Već prvog dana na otvaranju, ispred Zgrade tri fakulteta, pripremljen je čitav niz zanimljivih predstavljanja, pokusa, praktičnih aktivnosti na temu biljnog i životinjskog svijeta, otisaka prstiju, escape room na temu "Arhimed i Tesla igraju rulet u Las Vegasu", različite aktivnosti i mjerenja Kineziološkog fakulteta, profesori PMF-a na temu „Umjetna inteligencija u životu“ preko robotića pokazat će mogućnosti oponašanja ponašanja živih bića uz uporabu umjetne inteligencije... Više detalja u programu u prilogu.
 
Za vrijeme trajanja Festivala ponudit će se odgovori na mnoga pitanja o životu, iz različitih aspekata znanosti i umjetnosti, promovirat će se zdrave životne navike, pričat će se o tome koji su rizici konzumacije energetskih napitaka, o kvaliteti stanovanja, životinjskom i biljnom svijetu, o moru, o životu Kineskog zida, ali i o zračenju 5G mobilnih sustava, životima književnika te književnih likova, o obiteljskom pravu u svakodnevnom životu ali i pravu radnika na dostojanstven rad. Saznat ćete što je „Drvo života“ i kako „Arhimed i Tesla igraju rulet u Las Vegasu“, kakav je život umjetnika, kakve priče mogu ispričati kosturi te koji su rizici i benefiti unosa kuhinjske soli, ali i o životu nakon značajnih računovodstve nih i financijskih otkrića…  U programu Festivala će u srijedu od 9 do 17 sati sudjelovati istraživački brod Instituta za oceanografiju i ribarstvo BIOS DVA. Kroz ovu aktivnost želja nam je približiti istraživanje života pod morem našim sugrađanima, posebice onim najmlađima.
 
Kroz Festival znanosti promoviraju se znanstveni principi i znanstveni način mišljenja. Posebna ciljana skupina Festivala znanosti uvijek su djeca, jer kroz promociju znanosti cilj je zaintrigirati ih, potaknuti  na proučavanje okoline i svijeta, kao i nadahnuti neke od njih da se požele baviti znanošću. No u, zaista bogatom programu ove godine Festivala znanosti Sveučilišta u Splitu pripremljene su aktivnosti za sve uzraste, od vrtićke djece i učenika osnovnih i srednjih škola do opće populacije.
 
Detaljan program splitskog Festivala znanosti pogledajte OVDJE i pronađite neku aktivnost za sebe.
 
 
 
University of Split is organizing the Science Festival this year as well, scheduled to take place May 2 to 7. During those six days, more than 160 different activities will take place at various locations in the city of Split, at the Campus, at the Peristyle and Meje, but also in Sinj, Trilj, Muć, Ogorje, Imotski, Kaštela, Mosor, Omiš and even in Zadar.
 
The Science Festival promotes scientific principles and ways of thinking. The Science Festival’s special target group are always children, because promoting science aims to intrigue and encourage them to study their environment and the world, as well as to inspire some of them to want to pursue science.
 
As always, all Science Festival’s activities are free for all visitors.
 
This year Festival's theme is "Life", and in addition to University components, museums, institutes, primary and secondary schools as well as numerous associations will also offer a truly diverse program. The Festival will also answer many questions about life, from various aspects of science and art, promote healthy living habits, offer talks about risks of consuming energy drinks, quality of housing, fauna and flora, the sea, living in the building dubbed the Wall of China, radiation from 5G mobile systems, lives of famous authors and their literary characters, family law in everyday life and workers’ right  to do decent work. You will come to know what is the "Tree of Life" and how "Archimedes and Tesla are playing roulette in Las Vegas", about the life of artists, stories skeletons can tell us, risks and benefits of consuming salt…
 
Podijelite:

Istaknuto