IZLOŽBA: ZASTAVE

IZLOŽBA: ZASTAVE

 

Lokacija: Salon Galić (Marmontova 3, 21000 Split)

 

Vrijeme: 7. - 25. travnja 2022. godine

 

Rad Maka Hubjera izložen u Salonu Galić sastoji se od slika koje prikazuju urbanu scenografiju prepunjenu zastavama i prostorne instalacije užadi, na kojima bi mogle visiti zastave, ali ih nema. Izloženi radovi dio su ciklusa Novi realizam te su nastali u periodu od 2017. do danas. Više informacija o umjetniku dostupno je na https://makhubjer.com/.

 

Ako se samo osvrnemo na noviju povijest umjetnosti ovih krajeva, umjetničkih radova koji se bave zastavama ne nedostaje. Možda su najpoznatije crne zastave Ljube Babića koje se pojavljuju u njegovim radovima od 1916. godine, a koje su ponovo zaživjele 2016. godine u interpretaciji Babićeva rada od strane Neli Ružić, te koje su tako ponovo otvorile pitanja o turbulentnim društvenim zbivanjima vremena u kojem nastaju. Postavljajući žensko pitanje i Sanja Iveković koristila je zastavu 1983. godine kada je na jugoslavenskoj trobojnici umjesto zvijezde postavila dlake, a umjetnici iz udruge Adria Art Annale 2017. godine izložili su u dvorištu ispred svog prostora u Splitu nekoliko državnih zastava s izrezanim rupama u sredini kako bi ukazali na krizu društva, ali mogućnost njegove nove organizacije kroz prazninu koju su otvorili u zastavama. Zajedničko svim ovim radovima je snažna politička komponenta. U jednim primjerima ona je realizirana kroz snažnu simboliku crne boje kroz koju umjetnici_e potiču na refleksiju o svom vremena, u drugim umjetnici_e intervencijama u konkretne državne zastave propituju političke sisteme otvarajući u njima prostor za drugačije promišljanje društveno-političke stvarnosti.

 

Više informacija dostupno je na https://hulu-split.hr/izlozbe/mak-hubjer-zastave/.

 

 

Location: Salon Galić gallery (Marmontova 3, 21000 Split)


Time: April 7-25, 2022

 

Mak Hubjer (1993) is a visual artist and artist of social practice. He is a member of the Croatian Association of Visual Artists-Split. His work was shown at multiple national and international exhibitions. He works on political and social subjects through performative and visual media. Works done in the studio are paintings and mixed materials installations. He is the founder and director of the Brodac Gallery Sarajevo. More information on the artist is available at https://makhubjer.com/.

 

More information about the exhibition is available at http://hulu-split.hr/izlozbe/mak-hubjer-zastave/?lang=en.

Podijelite:

Istaknuto