MKC: Izložba studenata - Uniarts, Helsinki

MKC: Izložba studenata - Uniarts, Helsinki

Galerija MKC Split
17.10.-7.11.2019.

otvorenje: 17.10. 2019. 20 h
'Can't Leave Home Without It'

 

Izložba studenata na Academy of Fine Arts (Uniarts) u Helsinkiju:
Sampo Aatos, Ida Fleming, Venla Helenius, Tuomas Holst, Teresa Kari, Aura Kotkavirta, Aino Lintunen, Emma Luukkala, Maisa Majakka, Anna-Sofia Nylund, Rosaliina Paavilainen, Eeti Piiroinen, Iiri Poteri, Lauri Tiainen, Toni Vallasjoki, Sakari Vinko.

 

kustos: Harri Monni
producentica: Anni Anttonen

 

U svom eseju "Bez toga ne možeš napustiti dom" Mira Schor pokazuje kako je dom složena i dvosmislena definicija mjesta, položaja koji je politički, a ne neutralan. Dom nije samo građevina, sklonište, kako ga mnogi vide, niti psihološki odnos prema prirodi s čime ga mi iz Skandinavije lako povezujemo, prirode kao mjesta za povlaćenje, pronalaženje mira.

 

Dom je također mjesto odakle potječete. Ili, mjesto koje može biti virtualno ili o kojem se mašta. Mjesto na kojem je vaša emocionalna priroda strukturirana i zaštićena, gdje vas najbolje poznaju i gdje ste najanonimniji. Također je poznato kako dom može biti i kontradikcija, mjesto na kojem se događa većina zlostavljanja; obitelj koja nastanjuje dom može biti disfunkcionalna i prijeteća.

 

U eseju Mira Schor pokazuje kako različita umjetnička djela mogu problematizirati, ali i proširiti naše razumijevanje i prikaz doma.

 

Na izložbi u Multimedijalnom kulturnom centru (MKC) u Splitu suočavamo se s novom situacijom u koju su nas pozvali splitska Umjetnička akademija (UMAS) i profesor Vlado Zrnić i kustosica Jasna Gluić. Projekt je razmjena izložbi s Akademijom likovnih umjetnosti Uniarts Helsinki.

 

Kao što je i u nomadskoj prirodi umjetnosti, ili umjetnika kao Radicant-a, termin Nicolasa Bourriauda, gdje identitet današnjeg umjetnika jest stvaranje korijenskog sustava ili izgradnja mreže, kao što je u terminu Bruna Latoura, mreže koja je svaki put drugačija ovisno o mjestu na kojem se koncept mreže ponovno rađa i reformira, možda i o umjetnosti razmišljamo kao o mogućem domu. Umjetnost je sada kod kuće, daleko od kuće, ali s nama ovdje, u MKCu u Splitu.

 

Harri Monni
predavač slikarstva na Academy of Fine Arts Uniarts u Helsinkiju

 

organizacija: Academy of Fine Arts Helsinki (Uniarts), Umjetnička akademija u Splitu (UMAS), Multimedijalni kulturni centar Split (MKC Split)
potpora: Grad Split, Ministarstvo kulture RH
radno vrijeme galerije: od 14 do 21 svakog dana osim nedjelje i blagdana

Podijelite:

Istaknuto