8. Međunarodni dani Bacha u Splitu i Kaštelima

8. Međunarodni dani Bacha u Splitu i Kaštelima

 

Međunarodni festival Dani Bacha u Splitu nagrađen je prestižnom

europskom etiketom EFFE 2019-2020 Remarkable Arts Festival

„Nicht Bach, Meersollerheissen!“
„Ne potok, nego more bi se trebao zvati!“
Ludwig van Beethoven

 

Međunarodni festival 8. Dani J.S. Bacha u Splitu i Kaštelima, 20. – 26. ožujka 2019.

PROGRAM FESTIVALA pogledajte ovdje.

Projekt „Dani J.S. Bacha“ je prva i trenutno jedina monografska manifestacija u Hrvatskoj posvećena stvaralaštvu skladatelja. Pokrenuli su ga 2012. godine profesori Glazbenog odjela Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu - Vesna Podrug i Wladimir Kossjanenko, te ga od tada organiziraju svake godine na dan rođenja kompozitora - 21.ožujka. U narednim godinama broj sudionika se konstantno povećavao uz veliki interes publike.

2015. godine u cijelom svijetu je obilježena 330. obljetnica J.S. Bacha. U sklopu festivala 4.Dani Bacha u Splitu od 19. do 22. ožujka 2015. održana su četiri koncerta i jedno predavanje. U Splitu realiziran je raznovrstan program s pet manifestacija uz sudjelovanje učenika glazbene škole Josip Hatze, studenata i profesora Umjetničke akademije te vrhunskih glazbenika iz Berlina i Weimara – ukupno 32 glazbenika svih generacija. Od te godine festival poprima međunarodni karakter.

Festival „Bach 333“ odnosno 7. Dani Bacha u Splitu bio je organiziran i proveden Glazbenim odjelom Umjetničke akademije i Glazbeno-umjetničkom udrugom Artemis u suradnji sa Župom katedrale sv. Dujma, Glazbenom školom Josip Hatze, Muzejom Grada Splita a uz podršku Odjela za kulturu Grada Splita, Turističke zajednice, restorana CortoMaltese i hotela Marul Split. Na 7. Danima Bacha izvedena su četiri koncerta, među njima po prvi puta u Hrvatskoj dvije uzastopne integralne izvedbe Bachovih ciklusa za violončelo i violinu solo violončelistom Mihovilom Karuzom i violinistom OrestomShourgotom.

Kontinuirano i kreativno održavanje festivala Dani J.S. Bacha u Splitu stvara novi okvir za koncertnu djelatnost mladim i renomiranim glazbenicima Splita i Hrvatske, potiče suradnju s istaknutim glazbenicima iz inozemstva te daje doprinos koncertnom životu i turizmu grada Splita i stvara posebnu atmosferu u gradu uoči Uskrsa.

 

Program ovogodišnjeg festivala donosi publici nekoliko posebnih događaja:

·      Splitski virtuozi pod vodstvom WladimiraKossjanenka otvorit će festival po prvi put koncertom u Kaštelima 20. ožujka te će 21. ožujka nastavit uspješnu suradnju sa violončelisticama Felicitas i Paulinom Stephan iz Sjeverne Rajne-Vestfalije sa dvostrukim koncertima Haendela i Vivaldija, Pet Fuga J.S.Bacha u obradi W.A.Mozarta za gudače i 3.Bandenburškim koncertom u crkvi samostana sv. Frane u Splitu;

·      Izvanredna američka pijanistica YuliyaGorenman, profesorica klavira na Američkom Sveučilištu Washington D.C. će 23. i 24. ožujka, prvi put u Hrvatskoj uzastopno izvesti integralni ciklus Prvog i Drugog sveska Dobro ugođenog klavira u Gotičkoj dvorani Muzeja Grada Splita;

·      26. ožujka YuliyaGorenman će održati otvoreni majstorski tečaj za studenteUmjetničke akademije u Splitu;

·      Mlada hrvatska orguljašica Ursa Ljuban priprema poseban program za svoj koncertni debi 25.ožujka u konkatedrali sv.Petra;

·      Festival će biti završen 26. ožujka tradicionalnim zajedničkim koncertom učenika Glazbene škole Josip Hatze i studenata Glazbenog odjela Umjetničke Akademije u Dvorani Glazbene škole Josip Hatze.

 

8. Dani Bacha organizira Glazbeno-umjetnička udruga Artemis u suradnji s Glazbenim odjelom Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu, Glazbenom školom Josipa Hatzea, župom sv. Frane, župom konkatedralesv.Petra i Muzejom grada Splita.

Realizacija projekta omogućena je uz potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, Odjela za kulturu Grada Kaštela i Grada Splita, Turističke agencije Split, Splitsko-dalmatinske županije i privatnih sponzora kao što su Marina Kaštela i restorani Bokeria, CortoMaltese i Baletna škola.

 

Dani Bacha u brojkama.

Od 2012.g. do 2018.g. na Danima Bacha održano je:

• 5 predavanja:

Red.prof.art. Mario Penzar (Muzička akademija Zagreb), Ivan Prpić (London), dr.sc. Davorka Radica (UMAS), dr.sc. Vito Balić (UMAS), mr.art. Vesna Podrug, izv.prof. (UMAS)

• 20 koncerata te nastupilo je 93 glazbenika svih generacija:

45 učenika Glazbene škole J. Hatzea i studenata Glazbenog odjela Umjetničke akademije te

48 profesionalnih glazbenika iz 11 zemalja među njima kao solisti:

 

Klavir:

Alexander Vitlin, GrigoriGruzman – Njemačka, Anna Semkina – Rusija, Nataša Veljković - Austrija; Vesna Podrug, Jadranka Garin, Olga Cinkoburova, Lovre Marušić, Ivan Štorić, KosjenkaTurkulin, Mladen Grgić – Hrvatska

Violina:

Dragan RadosavljevićLawford – Njemačka, Fritz Gearhart – USA, EvgeniaEpshtein – Izrael,
OrestShourgot – Ukrajina/Hrvatska, AlinaGubaidullina i Loris Grubišić – Hrvatska

Viola:

Pavel Kondrusević – Bjelorusija; Wladimir Kossjanenko – Austrija/Hrvatska

Violončelo: Mihovil Karuza – Hrvatska

Flauta:

Marko Zupan– Slovenija; Ana Domančić, Andrea Jelavić – Hrvatska

Oboa:

Eva TušarSuhodolc – Slovenija

Čembalo:

Borna Barišić - Hrvatska

Orgulje:

Marina Ivanova – Rusija/Hrvatska

Gitara:

Goran Listeš – Hrvatska

Truba:

Jakov Jurić - Hrvatska

Dirigent:

Wladimir Kossjanenko – Austrija/Hrvatska

 

Komorni orkestar Splitski virtuozi u sastavu:

Violine: Dragan RadosavljevićLawford (Njemačka), Petra HrnjakSkroza, Dmitri Večer (Češka), AnnijaKolerta (Latvija), Barbara Udovčić, Svjetlana Mandić, Matea Beotić,

Luka Jadrić

Viole: Pavel Kondrusević (Bjelorusija), Stipe Marinić, Nastja Perić, Ivor Ivančić,
Vera Kamenšek (Slovenija), Kristina Knežević

Violončela: Mihovil Karuza, Hillary Karuza, Danijela Kos, Anthony Havelka, Ema Nikolić

Kontrabas: PieroMalkoč, Luka Brodarić; Čembalo: Borna Barišić
 

Koncert u Dvorcu Vitturi, Kaštel Lukšić, srijeda 20. ožujka u 19h30

 

Program:

 

J.S.Bach-W.A.Mozart: Pet fuga iz „Dobro ugođenog klavira“

G.F.Händel: Koncert za dva violončela i gudače u g-molu

A.Vivaldi: Koncert za dva violončela i gudače u g-molu

J.S.Bach: 3. Brandenburški koncert BWV1048

 

Komorni orkestar „Splitski virtuozi“

solisti: Felicitas i Pauline Stephan, violončelo – Njemačka

dirigent: Wladimir Kossjanenko

 

Splitski virtuozi i solistice Felicitas i Pauline Stephan - nastavak uspješne suradnje.

Felicitas i Pauline Stephan prvi put nastupaju u Hrvatskoj, međutim današnji koncert je već ponovni susret splitskog gudačkog orkestra i njemačkih violončelistica.

U studenom 2018., Splitski virtuozi su održali tri koncerta zajedno sa Felicitas i Pauline Stephan na Međunarodnom festivalu „Celloherbst am Hellweg“ – „Jesenj violončela u Hellwegu“ u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji gdje su njihove zajedničke nastupe bili praćeni velikim oduševljenjem publike, ovacijama i sjajnim recenzijama u novinama.

Felicitas Stephan je rođena u Mannheimu i već u dobi od sedam bila je učenica legendarnog violončelista Hansa Adomeita. Njezin studiji kod prof. Carl-Gustava Settelmeiera u Dortmund završila je ispitom umjetničke zrelosti. Majstorski tečajevi sa profesorima Sebastianom Baerom, ​​Marijom Kliegel i Williamom Pleethom nadopunili su njenu naobrazbu. Felicitas Stephan je umjetnička ravnateljica festivala „Celloherbst na Hellweg“, više od 20 godina nastupa u Europi sa komornim koncertima u duo i trio ansamblima te kao solistica raznih komornih orkestara među ostalim u Teatro Verdi u Pisi, kući Roberta Schumanna u Zwickau, u sklopu koncerata Europske prijestolnice kulture RUHR.2010, na glazbenim festivalima u Lago di Garda, Franačkoj i Havellandu, glazbenom festivalu Schönberg, koncertima na Baltičkom moru od Kühlungsborna do Darßa, u Stuttgartu, Hamburgu, Antwerpenu, Torino, Trento, Brasovu, Parizu, Grazu i Murciji. U njezinim brojnim koncertima Felicitas Stephan svira divni flamanski violončelo, sagrađeni 1752. Josephom Benoît Boussuom. Interesantna diskografija Felicitas Stjepan uključuje nekoliko premjernih snimaka među njima: CD „Djela značajnih skladateljica“,  CD „Duo Ponticelli – Glazba iz Brazila”,  kao i novi CD „Sonho Brasileiro” nagrađeni oduševljenim recenzijama struke. Njezine snimke se često emitiraju na radiju.

Pauline Stephan, „mlada zvijezda violončela”, studira na Muzičkoj akademiji u Münsteru u klasi prof. Matiasa de Oliveira Pinto. Nastupa u „Duo Giussani“ sa gitaristom Julianom Richterom te članica je „Dvanaest violončelista Hellwega“.

SPLITSKI VIRTUOZI Na inicijativu Glazbeno-umjetničke udruge Artemis, Glazbene mladeži i Glazbenog odjela Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu udružili su se istaknuti profesionalni splitski glazbenici pod umjetničkim vodstvom violista i dirigenta Wladimira Kossjanenka i osnovali 2012.g. perspektivni gudački komorni orkestar. Za profesionalnu razinu ansambla odgovorni su aktivni glazbenici s dugogodišnjim iskustvom na koncertnim pozornicama diljem svijeta a ujedno i profesori Glazbenog odjela Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu. Predsjednik Republike dr. Josipović u znak podrške novom ansamblu preuzeo je pokroviteljstvo nad prvom glazbenom sezonom Splitskih virtuoza.

Splitski virtuozi su uz potporu Grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije, Ministarstva kulture RH, Veleposlanstva Republike Njemačke i privatnih sponzora kao što su Marina Kaštela, hotel Marul Split, restorani Corto Maltese, Bokeria i Baletna škola održali brojne koncerte u Splitu, Hvaru, Osijeku, Puli, Gospiću, Šibeniku, Omišu, Imotskom, Pločama, Skradinu, Novom Vinodolskom, Drnišu, Metkoviću i Poreču. Ansambl surađivao je sa zborom West Village Choral iz New Yorka te renomiranim solistima iz Hrvatske kao što su gitaristi Zoran Dukić, Edin Karamazov; pijanisti Vesna Podrug i Lovre Marušić te inozemstva: pijanisti Grigory Gruzman i Alexander Vitlin (Njemačka), Nataša Veljković (Austrija), violinisti Mai Suzuki (Japan), Fritz Gearhart (SAD), Arman Mourzagaliev (Kazahstan), violončelistica Kim Cook (SAD) i dr.

Posebna pažnja članova utemeljitelja „Splitskih virtuoza“ usmjerena je prema odgoju glazbenika mlađe generacije kroz aktivno učestvovanje u pripremi koncertnih programa ansambla kao i organiziranje seminara i radionica. Posebnu ulogu u ostvarenju ovog cilja igra povezanost članova ansambla s međunarodnim glazbenim univerzitetima i institucijama.

Podijelite:

Istaknuto