Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji

Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji

U prigodi Trećega nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati 15. i 16. rujna u Splitu i Solinu, a kojemu je domaćin Splitsko-makarska nadbiskupija, napravljen je plakat koji je izradila Ana Bodrožić, mag. dizajna vizualnih komunikacija. Plakat oslikava prizor različitih katoličkih obitelji okupljenih oko crkve Gospe od Otoka u Solinu, mjesta održavanja 3. NSHKO. Središte ilustracije zauzima pročelje crkve i zvonika, iza čega je postavljen stilizirani prikaz Republike Hrvatske. Svojom pozicijom, crkva (svetište) Gospe od Otoka korespondira realnom smještaju grada Solina na geografskoj karti Hrvatske.
Na plakatu se nalazi i logotip susreta koji je izradila č. s. Zdravka Milić, akademska umjetnica. U grafičkom oblikovanju logotipa, na bijeloj podlozi, nalazi se obitelj: otac, majka i djeca. Otac i majka svojom formom tvore srce, simbol života i ljubavi. Podignutim rukama prema nebu, u plesnom i radosnom zanosu svjedoče svoju vjeru koja je temelj njihovog zajedništva u ljubavi. Njihova djeca su smještena unutar srca kao okrilja ljubavi svojih roditelja, ali i kao plod njihove uzajamne ljubavi. Držeći se za ruke u međusobnoj povezanosti, gledaju svoje roditelje kao svoje uzore. Obitelj je prikazana u crvenoj i plavoj boji, tj. nacionalnim hrvatskim bojama.
 
U pozadini je konturama označena nova crkva na Gospinom Otoku u Solinu na kojem će se održati središnje euharistijsko slavlje Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji. Konture nove crkve simboliziraju Crkvu, majku kršćana u kojoj obitelj zauzima povlašteno mjesto. Plava rijeka ispod crkve predstavlja rijeku Jadro, hrvatski Jordan, ali i naše Jadransko more koje umiva čitavom dužinom Splitsko-makarsku nadbiskupiju. Voda je ujedno simbol krštenja po kojem postajemo članovi Crkve – sakramenta spasenja. Zelena boja označava zeleni Gospin Otok, a u isto vrijeme je zelena boja liturgijski simbol nade i buđenja života. Tako su u logotipu simbolički prisutne tri bogoslovne kreposti: vjera, nada i ljubav.
 
Geslo susreta „Obitelj izvor života i radosti“, uokviruje logotip, te formom i žutom bojom podsjeća na Sunce koje svojom toplinom daje život i radost.
Sve informacije možete naći na www.susretobitelji.hr
 
PROGRAM:
Ponedjeljak 10.9., Palača Milesi – 20 sati
Okrugli stol "Izazovi suvremenih obitelji"
Sudionici: biskup Mate Uzinić, predsjednik vijeća HBK za život i obitelj; dr. Asja Palinić Cvitanović, psihoterapeut; dr. sc. Dubravka Hrabar, prof. na Pravnom fakultetu u Zagrebu i dr.sc. Tonči  Matulić, prof. na KBF-u u Zagrebu
 
Utorak 11.9., Nadbiskupsko sjemenište - 19 sati
Predstavljanje zbornika dječjih radova „U zagrljaju moje mame“
Predstavljači: splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić; predstojnik Katehetskog ureda mr. don Josip Periš; profesorica na Umjetničkoj akademiji u Splitu dr. sc. Dunja Pivac i profesorica hrvatskog jezika u OŠ Tučepi Brigita Mravičić
 
Srijeda 12.9., Kazalište lutaka - 18 sati
Dječja predstava „Ružno pače“
Sustipan - 20 sati
Kazališna predstava “Legenda o Miljenku i Dobrili”
Sudjeluju: Gostujući glumci, KUD A. Zaninović, Kliški uskoci, KUD Karol Wojtyla, KUU sv. Kliment
 
Četvrtak 13.9., župe Splitsko-makarske nadbiskupije  – 20 sati
Klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom
 
Petak 14.9., Riva - 20 sati
Humanitarni koncert „Obitelji za najmanje“
Svrha: pomoć pri kupnji uređaja za potrebe Klinike za dječju kirurgiju KBC-a Split – endoskopski stup za operacijske zahvate u novorođenčadi i djece.
Nastupaju: Dražen Zečić, Zorica Kondža, Meri Cetinić, Petar Dragojević, Dalmatino, Tedi Spalato, Domenica, Guliano, Mia Dimšić, Thompson, Mate Bulić, klapa Pasika, klapa Šufit, Maja Bajamić, Papa bend
 
Subota 15.9., Riva - 11 sati
Dječji koncert
Nastupaju: dječji zbor „Mala Terezija“; djeca iz splitske župe sv. Andrije; obitelji Majić i Petrušić; zbor Unica Harmonij; Centar za rehabilitaciju „Mir“; KUD „Ante Zaninović"
Svetište Gospe od Otoka, Solin - 20 sati
Hod svjetla
Euharistijsko bdijenje
 
Nedjelja 16.9., Svetište Gospe od Otoka, Solin
9 sati – Prigodni predprogram
10 sati – Euharistijsko slavlje - Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji
Misu predvodi mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup
12 sati - druženje obitelji i koncert duhovne glazbe
Nastupaju: Marija Husar Rimac, glazbeni sastavi Emanuel, Rim, Abba, Skac ST i zbor Mihovil
 

Podijelite:

Istaknuto