visit split logo unesco logo
Izložba: Peter Halley i Lauren Clay - QUBE

Izložba: Peter Halley i Lauren Clay - QUBE

Cultural Institution Gallery Kula Has the pleasure of inviting you to the opening of the exhibition


QUBE

PETER HALLEY & LAUREN CLAY


Tuesday, 23 July, 2019 at 8 pm


Cultural Institution Gallery Kula, Kralja Tomislava 10, Split

On view until 24 September, 2019


Cultural Institution Gallery Kula, Kralja Tomislava St 10, Split

www.galerija-kula.hr


Invitation (.pdf)


---

 

Proslavljeni američki umjetnik Peter Halley već dugi niz godina surađuje s drugim umjetnicima na prostorno specifičnim instalacijama za galerije i javne ustanove širom svijeta, pa je tako i njegova izložba u Galeriji Kula zasnovana na suradnji s njujorškom likovnom umjetnicom Lauren  Clay. Peter i Lauren surađivali su već na brojnim instalacijama, poput monumentalne instalacije izložene u Paradise City u Seoulu, Južna Koreja, a koja se sastojala od velikih zidnih murala i monumentalnih slika.

 

Izložba pod nazivom ''Qube'', koja će biti postavljana u prostoru Galerije Kula, sastoji se od samostojeće strukture, monumentalnih dimenzija, smještene u središtu galerije, koju je dizajnirala Lauren Clay. Autorica je dizajnirala i digitalne printeve mramornih uzoraka koji će jednim dijelom prekrivati strukturu i cijeli pod galerije.

 

Peter Halley izradio je seriju ''digitalnih slika'' printanih na zlatnoj foliji koji će ispunjavati niše postojeće strukture, a koji će biti prožeti motivima  zatvorskih ćelija i eksplozija koje Halley koristi već od 1980. godine. Instalacija ova dva kontrastna vizualna rječnika dovodi u dinamičnu interakciju čiji usklađeni dijelovi emaniraju stanje stalne balansirane napetosti.

 

Na otvaranju izložbe pov. umj. Branko Franceschi voditi će razgovor sa umjetnicama Peterom Halley i Lauren Clay povodom njihove prostorno specifične instalacije Qube.

 

Peter Halley (1953, New York) studirao je na Sveučilištu Yale gdje je stekao BA diplomu (1975), a na Sveučilištu u New Orleansu (MFA diplomu, 1978). Vratio se u New York 1980. godine, gdje je njegova prva samostalna izložba održana na International with Monument (1985). Od tada je izlagao na brojnim samostalnim izložbama i u uglednim institucijama, uključujući Musee d'Art Contemporain, Bordeaux (1991); Museo Nacional de Arte Reina Sofia, Madrid (1992); Muzej Stedelijk, Amsterdam (1992); Dallas Museum of Art (1995); Muzej moderne umjetnosti, New York (1997); Muzej Folkwang, Essen (1998); Musee D'Art Moderne, Saint Étienne Métropole, Francuska (2014.); i Schirn Kunsthalle, Frankfurt (2016). Njegove instalacije izložene su u Galerie Thaddaeus Ropac, Pariz (1995), Sveučilištu Buffalo, New York (1997), Muzeju Folkwang, Essenu (1998) i Waddington galerijama (1999, 2001). Njegovi objavljeni kritički spisi uključuju dvije zbirke eseja iz osamdesetih i devedesetih godina. Godine 1996. utemeljio je Index Magazin s Bobom Nickasom, koji je uređivao do 2005. godine. Od 2002. do 2011. Halley je bio ravnatelj poslijediplomskih studija slikarstva i tiskarstva na Sveučilišnoj školi umjetnosti Yale. Peter Halley živi i radi u New Yorku.

 

 

Lauren Clay živi i radi u New Yorku. Clay je dobila svoju MFA diplomu iz slikarstva na Sveučilištu Commonwealtha u Virginiji i BFA diplomu iz slikarstva na Savannah College za umjetnost i dizajn. Imala brojne samostalne izložbe u galerijiama poput Larissa Goldston, New York; Galerija Whitespace, Atlanta; i Rocky Mountain College za umjetnost i dizajn. Njezin rad je uključen u nedavne skupne izložbe u Asya Geisberg Galeriji u New Yorku; Sometime Salon, San Francisco; i Galerija Regina Rex, New York. Radovi Lauren Clay objavljeni su u ArtForumu, New York Timesu, Bomb Magazinu, Sculpture Magazinu i Art in America. Njezina umjetnička knjiga uključena je u zbirke knjižnica Metropolitan Museum of Art, The Whitney i Brooklyn Museum of Art.

 

---

Fotografije:

Lauren Clay, Cenotaph, Heterotopia I, Magazzini del Sale, Venice 2019   
Peter Halley, Heterotopia I, Magazzini del Sale, Academy of Fine Arts of Venice, 2019 

 

Partager:

Saillants