I mi to možemo

I mi to možemo

Fotografija kao moćno sredstvo izražavanja može toliko toga postići, kad se to spoji s humanitarnim ciljem osvještavanja različitosti onda ona dodatno dobije na svojoj važnost. Nije uzalud uzrečica „slika govori tisuću riječi“ jer ponekad se emocija, osjećaj, stanje ili problem tako snažnije doživljavaju. S tom sviješću Centar za odgoj i obrazovanje „Juraj Bonači“, Split prošle godine je započeo foto  projekt „I mi to možemo“ upravo kako bi svoje sugrađane upoznao s najosjetljivijom populacijom Splita koja je jednako važna za život grada.

 

Zahvaljujući Turističkoj zajednici grada Splita taj projekt se nastavlja i u 2019. godini koji za cilj ima javno prikazivanje umjetničkih i društveno angažiranih fotografija koje predstavljaju prednosti i snage osoba s intelektualnim poteškoćama. Ova humanitarna manifestacija prelazi nacionalne granice te se ove godine provodi natječaj na međunarodnoj razini pod sloganom Tourism is for everyone. Grad Split će se tako profilirati kao europska turistička destinacija koja je spremna odgovoriti na specifične zahtjeve svakog gosta, posebno obraćajući pažnju na osvještavanje javnosti te promoviranje Splita kao grada koji prihvaća različitosti i uvažava potrebe svih gostiju bez obzira na njihove mogućnosti.

 

U sklopu projekta provodi se natječaj koji će biti otvoren tri mjeseca s ciljem potrage fotografija koje pokazuju snage i jakosti osoba s intelektualnim teškoćama. Tražit će se motivi koji ruše stereotipe o nemoći osoba s intelektualnim teškoćama, poglavito u onim područjima života koji se odnose na otvorenost prema novim iskustvima, kapacitetima osobe za užitak i stvaranje pozitivnih emocija te potrebu svakog živog bića da za sebe stvara trenutke ugode. Stvaranje ugodnih emocija i sjećanja u najužoj je vezi s realizacijom turističkih putovanja i istraživanja novih destinacija, osobe s intelektualnim teškoćama imaju jednaku potrebu za takvim iskustvima kao i svi drugi ljudi. Stoga, u sklopu natječaja će se tražiti i fotografije koje oslikavaju osobe s intelektualnim teškoćama u ulozi turista – istraživača.

 

Zajedno s Foto klubom Split održat će se i radionice s poznatim nagrađivanim fotografima poput Matka Biljka, Tome Dubravca i Božidara Vukičevića.

 

Osim osnova fotografiranja, polaznici ove radionice imat će priliku pobliže se upoznati  s osoba s intelektualnim teškoćama u druženju s korisnicima Centra za odgoj i obrazovanje „Juraj Bonači“, Split sudjelujući u svim njihovim dnevnim obavezama.

 

Najbolje fotografije izabrane od stručnog žirija bit će izložene u Marmontovoj ulici i tako će se svi Splićani, a ponajviše turisti tijekom dva tjedna moći upoznati i susresti s osobama s intelektualnim teškoćama kroz fotografiju. Različitost, suosjećajnost, svjesnost, prihvaćanje, radost, samo su neki od motiva koje će zasigurno naš Grad učiniti turističkom destinacijom svjesnom svih potreba društva danas.

Share:

Highlights