visit split logo unesco logo
IZLOŽBA: FRA DIDAKOV PUTOKAZ SPASA (POKLONSTVO SV. DUJI)

IZLOŽBA: FRA DIDAKOV PUTOKAZ SPASA (POKLONSTVO SV. DUJI)

  

MATKO TREBOTIĆ

Fra Didakov putokaz spasa (poklonstvo sv. Duji)

Kapela sv. Arnira

6. – 15. svibnja 2022. 

Otvorenje: 6. svibnja 2022. u 20:00 sati

kustosica: Ana Čukušić

 

U kapeli sv. Arnirasuzaštitnika grada Splitapovodom blagdana sv. Dujma predstavit će se ambijentalna instalacija Fra Didakov putokaz spasa (poklonstvo sv. Duji) vizualnog umjetnika Matka Trebotića. Autor obilježavanju dana sveca zaštitnika grada pristupa na simboličkoj razini odlučivši se za jednostavno rješenje univerzalnog tumačenja, grčki križ, kojim upućuje na dvostruku simboliku mučeništva i svetosti, referirajući se na salonitanskog biskupa-mučenika sv. Dujma i hercegovačkog dobrotvora fra Didaka Buntića. Recentni i premijerno predstavljen rad Matka Trebotića, kojem ni nakon pola stoljeća neprekidna rada ne nedostaje volje, nadahnuća i kondicije, dobitnik je prve nagrade na natječaju povodom 100. obljetnice smrti fra Didaka Buntića koju će se obilježiti izložbom u Franjevačkom muzeju i galeriji Široki Brijeg.

 

Aperspektivni sadržaj, oprezan izbor boja i informelistička rješenja Trebotićeva levitirajuća križa, posjetitelju približavaju neopipljivo i mistično, razotkrivaju duhovno. Unutar slike nazire se Trebotićeva okupiranost procesom postignuta gomilanjem slojeva akrila i korištenje neslikarskih medija u tvorbi slike, crteža, kojim konkretizira i sakuplja uznemirene poteze boje.

 

Rastjeruje tamne perspektive i insinuacije križa kao simbola mučeništva, križ obasjava svjetlom i oslikava bojama zavičaja: lavande, mediteranska bilja, bračkog kamena, sunca. Svjetlost s Trebotićeva križa rastače oblike u boje, pred njom se brišu raspoznatljivi simboli križeva i glagoljskih slova, prizor se sužuje i duhovno preusmjerava. Svi slikarski poticaji Matka Trebotića čvrsto su vezani uz atmosferu i ugođaj Mediterana. Trebotićev križ je mjesto kontemplacije, oslik zemaljske i duhovne domovine.

Partager:

Saillants