IZLOŽBA: NAŠI DOŽIVLJAJI

IZLOŽBA: NAŠI DOŽIVLJAJI

 

 

Lokacija: Sveučilišna galerija Vasko Lipovac (Ul. Ruđera Boškovića 31, 21000 Split)

 
U petak, 17. rujna  u  20:00 Sati u Sveučilišnoj galeriji „Vasko Lipovac“ otvara se izložba Naši doživljaji varaždinske multimedijalne umjetnice Jasmine Jakopanec.  
 
Naši doživljaji projekt je koji objedinjuje četiri rada: „Naša sjećanja“, „Glazbena igra“, „Dan u Rijeci“, „Trenutak osjećaja“. U radu “Naša sjećanja” se uzima osjećaj hladnoće kao motiv te se sa apstraktnim slikama i glazbom pokušava stvoriti dojam hladnoće i vode. Umjetničkom instalacijom “Glazbena igra” ističu se prednosti i nedostaci dva različitih medija: slike i videa, ali i različiti doživljaji sudionika . Zvučnom instalacijom “Dan u Rijeci” sudionik se tekstom polako uvodi u neku vrstu meditacije, dok je rad “Trenutak osjećaja “ nastao u trenutku istraživanja o ideasteziji i sinesteziji u kojem zapravo autorica sama doživljava trenutak potaknuta glazbom i riječima.
 
Izložbu će predstaviti kustos Božo Kesić, a u predgovoru teksta kataloga navodi: 
Izložba multimedijalne umjetnice Jasmine Jakopanec u Sveučilišnoj galeriji Vasko Lipovac nastavak je njenog višegodišnjeg zanimanja za pojam ideastezije. Danko Nikolić objašnjava ideasteziju kao „fenomen u kojem aktiviranje koncepcija stvara fenomenološko iskustvo“ (Edmund Husserl fenomenologiju definira kao [„filozofijsku“] znanost o suštini znanja/svijesti)  ili kao „osjećanje pojmova“. Kulturalna i subjektivna uvjetovanost poznatijeg pojma sinestezije počiva na općeljudskoj sposobnosti ideastezije. Nikolić smatra da se potonji pojam može dovesti u vezu s umjetnošću, ali i da je pomoću dvaju „ideastezijskih sila“ (pojam/značenje i podražaj/iskustvo) čak moguće znanstveno definirati i vječito „nedokučivi“ pojam umjetnosti.  U svakom slučaju, Jakopanec ne ulazi ni u filozofijske (ontološke), ali niti u metateorijske (i psihofizičke) rasprave o funkcioniranju ideastazije, koliko tu aktivnost dokazuje i potiče onime čime najbolje raspolaže - svojom umjetnošću. (…) 
 
Izložba Naši doživljaji moći će se razgledati do 30. rujna 2021.
 
Compartir:

Destacado