Arsen Roje: Zatvaranje kruga

Arsen Roje: Zatvaranje kruga

Galerija umjetnina ima čast pozvati Vas na otvorenje izložbe

ARSEN ROJE 

Zatvaranje kruga
Utorak, 18.6. 2019.  20:30
 
Galerija umjetnina
Ulica kralja Tomislava 15
 
Kustos: Branko Franceschi

Izložbu će uz nazočnost obitelji otvoriti Andro Krstulović Opara, gradonačelnik Splita.
O umjetniku će govoriti Ješa Denegri i Branko Franceschi.
 
U slučaju samostalne izložbe Arsena Roje u splitskoj Galeriji umjetnina sintagma „zatvaranja kruga“ funkcionira na dvije razine. Na onoj koja se tiče sadržaja izložbe Zatvaranje kruga povezuje umjetnikova djela i cikluse izvedene u prvoj dekadi njegove karijere u rodnom Splitu s radovima nastalima u posljednjoj dekadi njegovog života u Los Angelesu, gradu koji mu je postao drugim domom i u kojem je proveo zrele godine života i umjetničke karijere. Na osobnom planu, izložba označava posthumni povratak sina razmetnog u sredinu u kojoj je stasao.


Ciklus crteža velikih formata Roje je izveo 1965. / 66. godine u varijaciji pop-artističke manire za potrebe svoje prezentacije u New Yorku. Riječ je o kompleksnim kompozicijama, svojevrsnim kolažima vizuala preuzetih iz domaćeg i inozemnog tiska, uz koje Roje postavlja riječi ili slogane izvedene u tada popularnim fontovima, široke plosnate strelice ili ukrižane  pruge pigmenta izvučene snažnom gestom, autoportret, portret supruge, te drugo. Kompozicije razvija organski, spontano dodajući elemente koji s ostatkom nemaju neku čvršću poveznicu, ali vizualno dobro funkcioniraju. Roje je pokazao da majstorski barata simboličkim prostorom kompozicije, umješno stvarajući ravnotežu između disparatnih dijelova kao što su prizori s izraženom perspektivom, trodimenzionalni objekti, likovne dvodimenzionalne partije, znakovi i riječi.

Ciklus „Dijelovi tijela“ kojeg je Roje počeo stvarati u novom mileniju, u Galeriji umjetnina predstavljen je kao središnji dio izložbe, a izbor uključuje i nekoliko kompozicija iz prijelaznog razdoblja poput Autoportreta iz 1999. godine.  U izvedbi ciklus Rojina se odlučio za mediteransku opciju tjelesnog naturalizma i splitsku izravnost koja pod jasnom svjetlosti razotkriva i naglašava sve promjene boje i osjeta puti, sve male prljavštine, iskrzanosti, istrošenosti i bolesne podljeve. Iako je slikao mahom uljem na platnu, u ovom ciklusu Roje se odlučio i na eksperiment s auto bojom u izvedbi ravne i sjajne pozadine, budući je kompaktna gustoća pigmenta nanesena špricanjem predstavljala  savršen kontrast za gotovo živo meso koje je izvodio kistom. Umjetnik kao da pronalazi zadovoljstvo u promatranju i bilježenju postupne degradacije vlastitog tijela, njegove potrošenosti i nagovještaja konačnog odlaska.

Arsen Roje (Split, 1937. - Los Angeles, 2007.) pohađao je  Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu 1956 – 1957. godine. U Pariz seli 1966., potom 1968. godine u New York, da bi se 1971. godine konačno nastanio u Los Angelesu. Izlagao je na skupnim i samostalnim izložbama diljem SAD-a, a predstavljale su ga galerija Ivana Karpa OK Harris u New Yorku i Perez Projects u Los Angelesu. Prestižnu nagradu Motion Picture Advertising Award osvojio je dva puta, i to za plakat filma Roberta Altmana M.A.S.H. 1970. godine, te film Casanova  Federica Fellinija 1977.

Više o izložbi na www.galum.hr
Reprodukcija: Arsen Roje, Out no more, 2005.

Izložba je otvorena do 28. 07. 2019.

Izložbu su omogućili Grad Split i Ministarstvo kulture RH.

Compartir:

Destacado