Europska noć istraživača

Europska noć istraživača

 

Projekt „Techno-Past Techno-Future: European Researchers´ Night (TPTF_ERN)“

 

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i sedamnaest uglednih hrvatskih institucija iz akademskoga, javnoga, državnoga i privatnoga sektora prijavilo je u veljači 2018. godine projektni prijedlog za provedbu projekta „Techno-Past Techno-Future; European Researchers´ Night (TPTF_ERN)“ na natječaj H2020-MSCA-NIGHT-2018. Vezano uz to, krajem lipnja 2018. godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja i ostali projektni partneri obaviješteni su od Europske komisije kako je predmetni projektni prijedlog pozitivno evaluiran i nalazi se na listi za stopostotno financiranje (broj ugovora: 818748). Natječaj H2020-MSCA-NIGHT-2018 je natječaj u sklopu prvog prioriteta Okvirnog programa EU-a za istraživanje i inovacije - Obzor 2020. koji podupire Izvrsnu znanost u sklopu Marie Sklodowska Curie akcije, odnosno ovim putem pružajući financijsku potporu Inicijativi „Europska noć istraživača“. Obzor 2020. je programski dokument Europske unije za razdoblje od 2014. do 2017. kojim su navedeni osnovni ciljevi, prioriteti i indikatori za uključiv i održiv rast Europske unije u navedenom razdoblju, a naglasak je stavljen na ulaganje u znanost, tehnologiju, istraživanje i inovacije koji će dugoročno osigurati gospodarski rast.

Projekt „Techno-Past Techno-Future; European Researchers´ Night“ provodi osamnaest partnera: Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Institut Ruđer Bošković, Staroslavenski institut, Institut za jadransku kulturu i melioraciju krša, Split, Mediteranski institut za istraživanje života, British Council, Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Zadru, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište Juraj Dobrila u Puli, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u J. J. Strossmayer u Osijeku, Hrvatska zaklada za znanost, Državni zavod za intelektualno vlasništvo, Hrvatsko katoličko sveučilište i Sveučilište Sjever.

Datum početka projekta je 1. kolovoza 2018. godine te traje petnaest mjeseci. Ovo je prvi put da je Republika Hrvatska provoditelj Europske noći istraživača u ovoj projektnoj formi: osamnaest partnera, Ministarstvo znanosti i obrazovanja kao projektni koordinator, organizacija glavnog događaja u pet hrvatskih gradova. Nadalje, u projektni konzorcij uključena su sva hrvatska sveučilišta, najveći hrvatski znanstveni institut i hrvatski znanstveni instituti koji su jedinstveni u svijetu po svojem području istraživanja. Projekt se provodi u četiri radna paketa u osam hrvatskih gradova (Zagreb, Rijeka, Split, Osijek, Pula, Dubrovnik, Varaždin, Zadar), a glavnu aktivnost projekta čine organizacije Europske noći istraživača u pet hrvatskih gradova (Zagreb, Split, Rijeka, Pula, Osijek).

Glavna aktivnost Projekta zove se „Europska noć istraživača“ i tradicionalno se provodi posljednjeg petka u mjesecu rujnu. Na javnim površinama gradova hrvatski znanstvenici i istraživači imat će štandove s interaktivnim sadržajima, ponajprije namijenjenih mlađoj populaciji. Nadalje, program obuhvaća i aktivnosti glavne pozornice, nagradne igre i ostalo. Aktivnosti su namijenjene većinom mlađoj populaciji, odnosno osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj djeci te široj javnosti, a svrha im je zabava, učenje uz igru i prezentacije te osvještavanje šire javnosti o glavnim porukama projekta.

Video o prošlogodišnjoj Europskoj noći istraživača pogledajte na Youtube kanalu te podržite Projekt i popratite aktivnosti na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter.

 

---

Europska noć istraživača u Republici Hrvatskoj se održava 27. rujna 2019. godine na sljedećim lokacijama od 17.00 do 22.00 sata:

Zagreb: Europski trg, Tunel Grič

Split: Podrumi Dioklecijanove palače, Riva

Rijeka: Tower Center Rijeka

Osijek: Dvorište Rektorata.

Share:

Highlights