IZLOŽBA: NEŠTO VIŠE II

IZLOŽBA: NEŠTO VIŠE II

 

 

Lokacija: Sveučilišna galerija Vasko Lipovac (Ul. Ruđera Boškovića 31, 21000 Split) 

 
U petak , 17. rujna 2021. g. u  20:30 sati u Sveučilišnoj galeriji „Vasko Lipovac“ otvara se izložba  Nešto više ll riječke multimedijalne umjetnice Dajane Durić. 
 
Autorica  na izložbi predstavlja se  radom - ambijentalnom  instalacijom vizualnog i osjetilnog sadržaja u kojem posjetitelji imaju aktivnu kontrolu nad svojim doživljajem. Instalacija se sastoji od povećeg broja ručno šivanih krugova koji se razlikuju bojom, načinom izvedbe, veličinom i mirisom. Neki krugovi napunjeni su različitim biljem, neki su našpricani mirisnom tekućinom, dok ostatak krugova ne miriše. Posjetioci trebaju sami tražiti miris unutar prostora, koji se može osjetiti intenzivnije tek kada se približimo objektu. Cilj autorice je  potaknuti posjetitelje da aktivno sudjeluju u umjetničkom radu te da ga mentalno nadopune vlastitim doživljajem. 
 
Izložbu će predstaviti kustos Božo Kesić,  a u predgovoru teksta kataloga navodi:  
(...) Aktualna izložba ukazuje na izrazitu međuovisnost ljudskih osjetila. Danas višeosjetilna (multisenzorijalna) umjetnost nije rijetkost. Međutim, premda bi se u okviru razvoja moderne i nadalje moglo ispisati poglavlje o olfaktornoj umjetnosti , „zahtjev“ za spojem oka i njuha manje je zastupljen u (vizualnoj) umjetnosti u odnosu na audiovizualne instalacije, a recentno i vizualnotaktilne radove koji služe u svrhu rehabilitacije i umjetničkog obrazovanja slijepih i slabovidnih . Razlog tomu je možda zapadnjačko tretiranje njuha kao osjetila nižeg reda ; na što upućuje i činjenica da su prva umjetnička djela, koja se oslanjaju na taj osjet, počela nastajati tek u sklopu avangardne umjetnosti koja je oponirala dominantnim likovnim tradicijama i  buržujskom ukusu. (...)
 
Izložba Nešto više II ostaje otvorena do 30. rujna.
 
Teilen:

Besondere